Hoewel telefoons oorspronkelijk zijn bedacht om mee te bellen, geeft telefoneren vaak de meeste problemen. Zo zijn er veel iPhone-gebruikers die klagen dat ze slecht verstaanbaar zijn. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. In dit artikel geven we tips om te achterhalen waarom jij slecht verstaanbaar bent.
Kapotte of slechte microfoon
De meest voor de hand liggende oorzaak is dat de microfoon van je iPhone kapot is of slecht werkt. Je kunt dit eenvoudig controleren door de dictafoon-app te openen en iets in te spreken. Hoor je jezelf goed? Dan wordt het probleem door iets anders veroorzaakt. Hoor je jezelf slecht of misschien zelfs helemaal niet? Dan kun je het beste met je telefoon teruggaan naar de winkel. Ook als je bijvoorbeeld een refurbished iPhone 6 Plus hebt gekocht, heb je garantie en dus recht op een reparatie of nieuw toestel.
Gebruik je oordopjes of een headset, dan kan het natuurlijk ook dat de microfoon van dat hulpmiddel kapot is. Ook dit kun je wederom eenvoudig checken door een opname te maken. Maak er eentje via je accessoire en eentje via de microfoon van je iPhone. Dan merk je daarna snel genoeg of er kwaliteitsverschil is.
Software
Slechte verstaanbaarheid kan ook komen door de software van je telefoon. Zo zijn er bij iOS 12 problemen bekend die ervoor kunnen zorgen dat je in flarden hoorbaar bent. Vaak is dit op te lossen door je software te updaten. Helpt dat niet? Neem dan contact op met de winkel waar je je iPhone hebt gekocht en kijk of zij een oplossing hebben.
Sommige mensen bellen via VoLTE, oftewel het 4G-netwerk. Ook daar kan het probleem liggen. Zet deze functie tijdelijk uit en kijk of je dan beter hoorbaar bent. Wat je ook kunt proberen is om HD Voice in te schakelen. Deze nieuwe ontwikkeling zorgt ervoor dat de geluidskwaliteit tijdens het bellen beter wordt. Maar let op: deze functie is nog niet bij elke provider beschikbaar. Momenteel werkt het alleen bij Vodafone-gebruikers die een iPhone 8 of nieuwer hebben.
Tot slot zou je nog kunnen proberen om geluidsonderdrukking uit te zetten. Deze functie zorgt er meestal voor dat je beter verstaanbaar bent, maar het kan ook voor een blikkerige stem of echo zorgen. Ga naar je instellingen toe (Algemeen -> Toegankelijkheid -> Geluidsonderdrukking) en schakel de functie uit.
iPhone-hoesje
Een hoesje om je telefoon staat wellicht leuk, maar het levert soms wel slechte geluidskwaliteit op. Zelfs dure hoesjes kunnen het geluid van je microfoon vervormen. Kijk dus of alle poorten en openingen wel vrij zijn. Die veranderen per model namelijk nogal eens van plek, waardoor je hoesje voor de microfoon kan zitten.
De hoofdmicrofoon zit aan de onderkant van je iPhone, maar wist je al dat het er naast je cameralens ook een microfoon zit? Deze heeft als functie om omgevingsgeluid weg te filteren, zodat je beter geluid krijgt. Probeer die dus ook vrij te houden tijdens het bellen.
Slecht netwerk
Ben je op een druk festival of woon je in een dorpje met slechte dekking? Dan kan dat natuurlijk ook meespelen. Zelf de kwaliteit van een netwerk verhogen is helaas onmogelijk, maar wat je wél kunt doen is bellen via een app. Gebruik bijvoorbeeld Apple’s FaceTime, WhatsApp, Telegram of Skype. Je belt dan via internet, waardoor de audio van veel hogere kwaliteit is.