Fashion

De reset van het modesysteem: Arnhemse designers nodigen je uit

Het eerste hybride Fashion + Design Festival Arnhem staat voor de deur. Mode- en kunststad Arnhem brengt met het festival Arnhemse designers en ondernemers samen. Zingeving staat dit jaar centraal, onderverdeeld in tien verschillende dimensies. De designers kijken hoe zij door middel van hun creaties de wereld een klein stukje mooier en eerlijker kunnen maken, zonder een oordeel te vellen. Wij zijn langs een aantal Arnhemse designers gegaan die zich focussen op veranderingen van het huidige modesysteem.

Grondstoffen
In een oude houtzagerij in Arnhem bevindt zich het atelier van Hul le Kes, een merk opgericht door Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer. Gelijk bij binnenkomst voel je de liefde en passie. Er verschijnt een grote lach op de gezichten van de twee designers wanneer zij samen hun verhaal vertellen. “Als label zijn we nu dolgelukkig”, vertelt Hullekes.

Dat is echter niet altijd zo geweest. Na een tijdje in dienst te zijn van de verkoop, moesten ze even ontzuren van de hele mode-industrie, om vervolgens sterker terug te komen dan ooit met een tegenwoord op het huidige systeem. “We verzamelen eerst de grondstoffen. Wat hebben we en wat kunnen we ermee doen?”

Zo halen ze bijvoorbeeld oude linnen tafellakens uit Frankrijk, die zij met natuurlijke grondstoffen verven. Hiervoor gebruiken ze onder andere avocado’s, die het lokale restaurant anders zou weggooien. De avocado’s geven een roze gloed aan de stoffen.

Om ons dit rottingsproces te laten zien, lopen we via een sluiproute van de showroom naar het atelier. Door dit proces is ieder stuk uniek. “Het resultaat is altijd weer een verrassing”, vertelt Hullekes enthousiast.

Klanten kunnen hun Hul le Kes-items ook nieuw leven inblazen door ze te retourneren naar het atelier. Hier wordt het item dan gerepareerd of er worden nieuwe items van ontworpen. “Een vlek? Dan maken we er toch gewoon nog meer vlekken in!”

Lokaal
Iets verderop in Arnhem namen wij een kijkje bij de vlasvelden van het initiatief The Linen Project. Ook zij houden zich bezig met grondstoffen, maar dan op een hele andere manier. Het project is een samenwerking tussen Artez, de kunstacademie in Arnhem, en Craft Council Nederland. Samen hebben zij het initiatief genomen om vlas te gaan verbouwen, met de achterliggende vraag ‘Kunnen wij in Nederland onze eigen textiel weer verbouwen?’.

Met de activiteiten willen de initiatiefnemers bijdragen aan een brede bewustwording dat landbouw de bron is van grondstoffen voor onze kleding. Ze hebben een community van dertig Linen Stewards die zorgdragen voor het gehele proces; van vlaszaad tot de verschillende uitkomsten.

Overproductie
Designer Elsien Gringhuis is aan de slag gegaan met het vlas van The Linen Project. Zij heeft van de gewonnen oogst in 2019 een linnen broek ontworpen. Om te voelen hoe anders deze stof is dan het conventionele linnen, zou je eigenlijk een kijkje moeten nemen bij haar atelier en winkel in het Modekwartier van Arnhem. Dit is een oude volksbuurt waar zich een verzameling aan kleine ontwerpers bevindt.

De strakke winkel laat gelijk de identiteit van Gringhuis zien: tijdloos, clean, chique en minimalistisch. Achterin de winkel is het atelier “Een kijkje in de keuken”, zegt Gringhuis. Ze is een van de eerste labels die is gaan produceren op aanvraag. De collectie is niet seizoensgebonden maar ‘on-going’. Ieder halfjaar komen er nieuwe items bij. “We wilden tegenwicht bieden aan de immense overproductie van de mode-industrie.”

Fashion + Design Festival Arnhem
Nieuwsgierig geworden naar deze Arnhemse designers en hun bijdrage aan de reset van het modesysteem? Fashion + Design Festival Arnhem organiseert dit jaar naast offline activiteiten ook online evenementen van 3 juni tot en met 3 juli. Check voor meer informatie Fdfarnhem.nl.

Foto’s via FDFA door Wendelien Daan