In een rumoerige ruimte van muziek genieten? Dan is de verleiding al snel groot om het volume van je koptelefoon harder te zetten. Toch is dit geen slim idee. Als je geluid met geluid overstemt kan dat heel schadelijk zijn voor je gehoor. Gelukkig bestaan er tegenwoordig noise cancelling koptelefoons die herrie filteren, zodat je zelfs in meest lawaaierige ruimtes je muziek goed hoort. Maar hoe werkt een noise canceling koptelefoon eigenlijk? Wij leggen het je uit!
Gehoor beschermen
Noise cancelling staat voor ruisonderdrukking. De functie zorgt ervoor dat omgevingsgeluid minder aanwezig is, waardoor je het volume van je koptelefoon niet heel hard hoeft te zetten. Je ervaart een perfecte muziekbeleving en misschien nog wel belangrijker: het beschermt ook je gehoor.
Eén op de tien jongeren onder de 25 in Nederland heeft altijd een piep of suis in zijn oren. Experts verwachten dat over vijf jaar 20% van de jongeren hier last van heeft. Deze klacht, waarbij je last heb van oorsuizen, heet tinnitus. Ongeveer twee miljoen Nederlanders horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, onafgebroken of bij vlagen. Maar behalve zijzelf kan niemand deze geluiden horen. Dit kan zo vervelend zijn dat tinnitus soms zelfs psychosociale problemen veroorzaakt.
Het is dus erg belangrijk om je gehoor goed te beschermen. Dit kun je doen door het volume van je koptelefoon niet te hard te zetten. En ga je naar een feestje of festival? Bescherm je oren dan met partyplugs. Hierdoor kom je niet thuis met een vervelende piep in je oren.
Actieve noise cancelling
Er zijn twee soorten noise cancelling koptelefoons: actieve en passieve. Een actieve noise cancelling koptelefoon filtert en dempt omgevingsgeluiden door middel van een antigeluid. Geluid reist door de lucht via golven. Hoe hoger de golf, hoe luider het geluid. Door de luchtvibraties horen we eigenlijk verandering in luchtdruk. Die verandering in luchtdruk zorgt ervoor dat ons trommelvlies vibreert. Die vibraties worden door onze hersenen vertaald naar geluid.
Bij actieve noise cancelling wordt er een antigeluid geproduceerd aan de hand van de geluiden om je heen. De ene golf verwijdert als het ware de andere golf, waardoor je geen geluid hoort.
De geluiden om je heen worden opgevangen door microfoons, geanalyseerd en verdraaid. Hierdoor weet je koptelefoon precies welke golven die moet sturen. Het resultaat is dat je geluid niet zo hard hoeft te staan, je je trommelvliezen minder belast en je de details in je muziek beter hoort.
Op zoek naar een actieve noise cancelling koptelefoon? Let er dan altijd op dat dit specifiek staat aangegeven. Sommige mensen denken dat elke headphone met een microfoon actieve noise cancelling heeft, maar dat is zeker niet het geval.
Passieve noise cancelling
Er bestaan ook passieve noise cancelling koptelefoons. Hierbij zorgt enkel het ontwerp voor noise cancelling. Het soort schuim dat wordt gebruikt op de oorschelpen van de koptelefoon heeft bijvoorbeeld een significante impact op hoeveel geluid een koptelefoon kan blokkeren. Hetzelfde geldt voor het design van een koptelefoon. Closed-back koptelefoons kunnen bijvoorbeeld veel meer geluid blokkeren dan open-back modellen. Toch werkt dit altijd minder goed dan actieve noise cancelling.