De bruisende technoscene van Berlijn heeft een historische mijlpaal bereikt. Het wordt nu officieel erkend als cultureel immaterieel erfgoed door de Duitse erfgoedcommissie, aangesloten bij UNESCO. De Duitse erfgoedcommissie prijst de elektronische muziek en het nachtleven van de Duitse hoofdstad als ‘de soundtrack van het optimisme na de val van de muur’.
Berlijn staat wereldwijd bekend om zijn levendige elektronische muziekscene en de talloze nachtclubs die bezoekers uit alle hoeken van de wereld aantrekken. Matthias Roeingh, medeoprichter van de legendarische Love Parade, heeft zich ingezet voor deze erkenning. In een interview met weekblad Der Spiegel uitte hij zijn vreugde over de aankondiging. Hij hoopt dat deze erkenning zal leiden tot een groter begrip van de culturele waarde van techno en zelfs tot voordelen voor clubs, zoals vereenvoudigde openingen en ondersteuning van de gemeente.
De Duitse erfgoedcommissie, die deze historische beslissing heeft genomen, is aangesloten bij het internationale UNESCO-netwerk. Met de toevoeging van techno aan de Duitse culturele erfgoedlijst wordt de belangrijke rol erkend die de muziekstijl speelt in de hedendaagse cultuur.
Minister van Cultuur Claudia Roth benadrukt dat de technocultuur waarden vertegenwoordigt als diversiteit, respect en kosmopolitisme. Ze gelooft dat de opname van techno op de lijst een breder begrip van cultuur illustreert, waarbij niet alleen traditionele vormen van erfgoed worden erkend, maar ook hedendaagse kunstuitingen. Dit markeert een belangrijke stap voorwaarts in de erkenning van moderne culturele verschijnselen.