Lists

Ga jij voor het eerst naar een festival? Dit moet je weten en meenemen

Ga jij deze zomer voor het eerst naar een festival? Spannend, maar met de juiste voorbereidingen wordt het sowieso een onvergetelijke ervaring. In dit artikel geven we je een aantal tips en tricks om je eerste festivalbezoek vlekkeloos te laten verlopen.

Voorbereiding is het halve werk
Doe onderzoek naar het festival dat je gaat bezoeken. Check de line-up, de plattegrond en de huisregels. Zo weet je al van tevoren welke artiesten je absoluut niet wil missen, waar op het terrein je moet zijn en wat je wel/niet mag meenemen. Wat je zeker niet moet doen is heel de dag bij de mainstage blijven hangen. Verdiep je in de line-up, zodat je artiesten gaat zien die écht bij jou passen.

Zet je tickets alvast klaar
Zorg ervoor dat je je ticket en een geldig identiteitsbewijs bij je hebt. Bij de meeste festivals hoef je je tickets niet meer uit te printen. Wel kan het verstandig zijn om hem alvast te downloaden of er een screenshot van te maken. Door de drukte bij festivals kan je internetverbinding namelijk slecht zijn. En je wil natuurlijk niet zonder kaartje bij de bewaking staan.

Check de weersvoorspellingen
De meeste festivals vinden buiten plaats. De weersvoorspellingen zijn dus erg belangrijk. Op basis hiervan weet je namelijk welke kleding je moet dragen en of je bijvoorbeeld nog een zonnebril, zonnebrandcrème of poncho mee moet nemen. Houdt de weersvoorspellingen dus goed in de gaten. En is het in de week van je festival extreem nat? Dan kun je misschien beter met het openbaar vervoer gaan om te voorkomen dat je vast komt te zitten met je auto in de modder.

Pak slim in
Overnacht je op de festivalcamping? Dan zijn er een aantal dingen heel belangrijk om mee te nemen. Denk aan een tent, een grondzeil voor onder de tent, een slaapzak, een matje of luchtbed, een pomp voor je luchtbed, een kussen, plastic zakken, een hangslotje, vuilniszakken, wasknijpers, een zaklamp en een toilettas met alle voor jou belangrijke verzorgingsproducten. Daarnaast kan een kleine EHBO-kit met pleisters, pijnstillers en desinfecterende doekjes van pas komen bij kleine ongelukjes. Vergeet ook je oortjes niet. Festivals kunnen erg luid zijn. Oordopjes beschermen je oren, zodat je niet de rest van je leven met een piep hoeft rond te lopen.

Neem een powerbank mee
Op een festival gebruik je je telefoon regelmatig. Je appt je vrienden bijvoorbeeld waar ze zijn of je maakt foto’s en video’s van shows. Hierdoor kan je accu erg snel leeg gaan. En als je meerdere dagen op een festival verblijft kan het soms lastig zijn om je telefoon op te laden. Neem daarom een powerbank mee, zodat je er zeker van bent dat je altijd voldoende stroom hebt.

Of nog beter: een telefoon met verwisselbare accu
Powerbanks kunnen aardig lomp en zwaar zijn, maar gelukkig bestaat er tegenwoordig ook een modulaire telefoon waarbij je de accu eenvoudig kunt verwisselen. We hebben over de Fairphone 5. Deze slanke telefoon heeft een modern industrieel ontwerp. Zoals gezegd kent de Fairphone 5 een modulaire opbouw. Dit betekent dat je de achterkant van je smartphone kunt klikken en onderdelen eenvoudig vervangt. Wie een Fairphone 5 heeft hoeft bij festivals dus enkel een tweede accu mee te nemen in plaats van een grote powerbank. En mocht je telefoon onverhoopt kapotgaan, dan kun je het kapotte onderdeel gemakkelijk vervangen. Fairphone biedt tien reserveonderdelen aan. Zowel de hoofdcamera als de groothoekcamera is repareerbaar, net als de SIM- en SD-poorten.

Het toestel wordt geleverd met 8GB RAM en 256GB interne opslag die je kunt uitbreiden tot 2TB. Mooie festivalkiekjes maken is ook geen probleem dankzij het premium driedubbel camerasysteem met 50 megapixel. Dé ideale smartphone dus voor festivalgangers.

Draag comfortabele kleding en schoenen
Het weer kan snel omslaan, vooral in Nederland. Kleed je in laagjes zodat je je makkelijk kunt aanpassen aan de temperatuur. Denk aan een lichte jas of hoodie voor de avonden. Ook is het zo dat je op een festival veel loopt en staat. Comfortabele schoenen zijn essentieel. Vermijd nieuwe schoenen die blaren kunnen veroorzaken. Het beste kun je oude schoenen dragen die vies mogen worden.

Neem wat contant geld mee en overweeg een kluisje
Hoewel veel festivals cashless zijn, is het toch handig om altijd wat contant geld bij je te hebben voor het geval dat. Ook kan het handig zijn om een kluisje te reserveren. Dit is bijvoorbeeld handig bij wisselvallig weer. Je kunt dan je jas in het kluisje leggen op de droge momenten.

Maak afspraken met je vrienden
Festivals kunnen druk zijn en het is makkelijk om elkaar kwijt te raken, vooral als je met een grote groep bent. Je kunt elkaar dan appen, maar zoals eerder gezegd werkt het internet niet altijd mee op drukke evenementen. Spreek daarom van tevoren een ontmoetingspunt af voor het geval iemand de groep kwijtraakt. Houd je vrienden bovendien altijd in de gaten en zorg ervoor dat niemand alleen rondzwerft.

Geniet en wees flexibel
Ga mee met de flow. Het is geweldig om een plan te hebben, maar soms zijn de onverwachte momenten op een festival het leukst. Zoals eerder in dit artikel gezegd is het slim om van tevoren te kijken welke artiesten je graag wil zien, maar daar moet je ook zeker niet te strikt mee zijn. Wees flexibel en sta open voor nieuwe ervaringen. En beleef je mooie dingen? Maak gerust een foto, maar leef vooral in het moment. Niet elke seconde hoeft op de socials te belanden.

Veiligheid staat altijd voorop
Festivals kunnen verleiden tot overmatig drank- of drugsgebruik, maar weet dat je het ook leuk kunt hebben zonder drank en drugs. Sterker nog: er zijn op festivals steeds meer lekkere drankjes te vinden zonder alcohol. Wees je bewust van je grenzen en houd je vrienden goed in de gaten. Ook is het nooit onverstandig om tussendoor water te drinken. Hydratatie voorkomt hoofdpijn, duizeligheid en zorgt ervoor dat je je energie behoudt.

Je eerste festival is een ervaring die je nooit zult vergeten. Met deze tips ben je goed voorbereid en kun je volop genieten van de muziek, de show en je gezelschap. Veel plezier!