Lists

De iPhone 16 komt eraan: dit is wat je kunt verwachten

In september verschijnt de iPhone 16. Hoewel er nog geen officiële informatie is onthuld, zijn er wel al heel wat geruchten over de nieuwste telefoon van Apple. In dit artikel blikken we alvast vooruit en gaan we dieper in op een aantal dingen die we kunnen gaan verwachten.

Groter en beter scherm
Een van de grootste veranderingen die we waarschijnlijk gaan zien bij de iPhone 16 is het formaat van de schermen. De iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Pro Max krijgen naar verluidt grotere displays. De Pro-versie zal een 6,3-inch scherm hebben, terwijl de Pro Max een indrukwekkend 6,9-inch scherm krijgt. Dit betekent ook dat de behuizingen iets groter worden. De iPhone 16 en iPhone 16 Plus behouden hun huidige schermformaten. Ook blijft de dikte bij alle modellen naar verwachting hetzelfde.

Apple overweegt een nieuwe schermtechnologie voor de oled-displays van de iPhone 16, die de schermhelderheid verhoogt en het energieverbruik vermindert. Daarnaast zou deze technologie zorgen voor minder reflectie van licht, wat de kijkervaring verbetert.

Verbeterde batterij en sneller opladen
Ook de batterij van de iPhone 16 gaat veranderen. De iPhone 16 en de iPhone 16 Pro Max krijgen grotere batterijen, terwijl de iPhone 16 Plus juist een kleinere batterij krijgt. De iPhone 16 zou een toename van 6% in batterijcapaciteit zien ten opzichte van zijn voorganger en de iPhone 16 Pro Max een toename van 5%. De batterijcapaciteit van de iPhone 16 Plus zou echter met 9% afnemen.

De iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max krijgen mogelijk ondersteuning voor 40W bedraad snelladen en 20W MagSafe-opladen, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de huidige modellen.

Onbeperkt bellen
Bij de iPhone 16 kun je acht of meer e-sim’s installeren en twee mobiele telefoonnummers tegelijkertijd gebruiken. Wil je de telefoon zonder zorgen gebruiken om eindeloos te bellen? Neem dan bijvoorbeeld Sim only onbeperkt bellen van Simpel. Je kunt dan onbeperkt bellen met vrienden en familie zonder je zorgen te maken over het aantal minuten dat je nog hebt of dat je extra moet betalen.

Aangepast camera-eiland
Apple zou ook de opstelling van de camera’s aan de achterzijde van de reguliere modellen wijzigen. De iPhone 16 en de iPhone 16 Plus krijgen waarschijnlijk een verticale camera-opstelling in plaats van de diagonale indeling die we gewend zijn. Ook komt er een verbeterde ultragroothoeklens. De iPhone 16 Pro (Max) krijgt waarschijnlijk een verbeterde 48-megapixel ultragroothoeklens die meer licht kan opvangen, wat resulteert in betere foto’s bij weinig licht.

Zowel de iPhone 16 Pro als de iPhone 16 Pro Max krijgen naar verwachting een tetraprismalens, wat momenteel exclusief is voor de iPhone 15 Pro Max. Deze lens biedt tot 5x optische zoom en tot 25x digitale zoom, waardoor beide Pro-modellen qua zoommogelijkheden gelijk zullen zijn. Een andere verwachte verbetering is de introductie van een super telefoto periscoopcamera in de iPhone 16 Pro Max. Deze camera biedt een veel grotere optische zoom dan de huidige 77 millimeter lens op de iPhone 15 Pro Max. Dit zou gebruikers in staat stellen om veel verder in te zoomen zonder kwaliteitsverlies. Ook test Apple een nieuwe anti-reflectieve optische coating om lens-flares te verminderen, wat nachtfoto’s aanzienlijk zal verbeteren.

Nieuwe camera- en actieknop
Alle modellen van de iPhone 16 zullen naar verwachting worden uitgerust met een nieuwe cameraknop. Deze knop, die zich rechtsonder aan de zijkant van de telefoon bevindt, biedt functies zoals in- en uitzoomen door te vegen, focussen door kort te drukken en opnames starten door langer in te drukken.

De actieknop, die de traditionele mute-schakelaar vervangt, zal waarschijnlijk worden uitgebreid naar de standaard iPhone 16-modellen. Deze knop kan verschillende functies uitvoeren, zoals het activeren van de zaklamp of het starten van een snelkoppeling.

Nieuwe chip en meer opslagruimte
Alle iPhone 16-modellen zullen worden aangedreven door de nieuwe A18-chip. Er is nog onzekerheid of Apple wederom een onderscheid zal maken tussen de standaard- en Pro-modellen met een A18 Pro-chip, maar het is zeker dat de nieuwe processor krachtig zal zijn en speciale functionaliteiten voor kunstmatige intelligentie zal bieden.

De opslagcapaciteit van de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max wordt mogelijk verdubbeld tot 2 TB. Het is nog onduidelijk of dit invloed heeft op de standaard opslagruimte van de andere modellen.

Nieuwe titanium afwerking en kleuren
De iPhone 16 Pro (Max) zal opnieuw een titanium behuizing hebben, maar dit keer met een glanzender afwerking in plaats van het geborstelde uiterlijk van de iPhone 15 Pro (Max). De iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max zullen beschikbaar zijn in zwart, wit, grijs en roze, terwijl de iPhone 16 en iPhone 16 Plus waarschijnlijk in zwart, groen, roze, blauw en wit komen.

Met al deze geruchten kunnen wij niet wachten tot de officiële onthulling van de iPhone 16 in september. De presentatie zal waarschijnlijk plaatsvinden in de tweede week van september, op een maandag of dinsdag, wat betekent dat we rond 9 of 10 september meer zullen weten.