Stuff

De nieuwe iPhone 16 en zijn revolutionaire AI-functies

Apple heeft vorige week de nieuwe iPhone 16 en iPhone 16 Pro gepresenteerd, met als grootste vernieuwing de integratie van Apple’s nieuwe kunstmatige intelligentie genaamd Apple Intelligence. De tool is speciaal ontwikkeld om de gebruikservaring van de nieuwe toestellen naar een hoger niveau te tillen.

Een nieuw tijdperk met Apple Intelligence
Tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones sprak Apple-CEO Tim Cook vol trots over de nieuwste ontwikkelingen: “Dit is het begin van een nieuw tijdperk.” De iPhone 16 en 16 Pro zijn speciaal gebouwd om optimaal gebruik te maken van Apple Intelligence, een AI-systeem dat al eerder dit jaar werd onthuld. De mogelijkheden lijken eindeloos: de AI kan berichten herschrijven in een andere toon, emoji’s genereren op basis van jouw ideeën en Siri natuurlijker laten praten. Ook kunnen gebruikers door simpelweg de camera op iets te richten direct informatie ontvangen. Bij een restaurant zie je bijvoorbeeld klantrecensies en openingstijden.

Europa moet nog even wachten
Apple Intelligence wordt eerst in Amerika uitgerold. In Europa moeten we nog even wachten. Uit angst voor conflicten met de strenge Europese privacyregels, blokkeerde Apple de AI-functies tijdens tests in Europa. Bovendien werkt Apple Intelligence momenteel alleen in het Engels, met plannen om volgend jaar andere talen toe te voegen. Laten we hopen dat Nederland ook snel volgt.

Innovatieve cameraknop
Ondanks de AI-beperkingen, zijn er genoeg nieuwe functies die het moeite waard maken om over te stappen naar iPhone 16. Zo is het nieuwe model uitgerust met een slimme actieknop aan de zijkant, die vorig jaar alleen op de duurdere Pro-modellen zat. Daarnaast introduceert Apple een speciale cameraknop waarmee gebruikers kunnen zoomen en scherpstellen, vergelijkbaar met de bediening van een traditionele camera. Deze functie biedt meer controle bij het maken van foto’s en video’s.

iPhone 16 en 16 Pro
Het verschil tussen de iPhone 16 en 16 Pro is dit jaar subtiel. Wel bieden de Pro-modellen een snellere chip en betere camera’s, wat dus handig is voor intensief foto- en videowerk. Een unieke toevoeging aan de Pro is de mogelijkheid om achtergrondgeluiden te onderscheiden, zodat audio-opnames professioneler klinken.

Prijzen en beschikbaarheid
De iPhone 16 markeert een belangrijke stap in de integratie van kunstmatige intelligentie in smartphones. Hoewel de innovatieve functies voorlopig niet in Europa beschikbaar zijn, biedt het toestel genoeg andere verbeteringen die de moeite waard zijn. Apple blijft grenzen verleggen en heeft wederom een telefoon gelanceerd die je als tech-liefhebber wil hebben.

De iPhone 16-modellen zijn verkrijgbaar vanaf 969 euro voor de standaardversie en 1229 euro voor de Pro-versie. Je kunt de nieuwe toestellen vanaf nu pre-orderen bij Vodafone.

Updates voor AirPods en Apple Watch
Naast de nieuwe iPhones onthulde Apple ook updates voor de AirPods en Apple Watch. De AirPods 4 kregen een nieuw ontwerp voor meer comfort en verbeterde geluidskwaliteit. Een duurdere variant biedt actieve ruisonderdrukking zonder siliconen oortipjes. Ook de AirPods Pro en Max-koptelefoon kregen kleine upgrades, waaronder betere ruisonderdrukking en nieuwe kleuren.

De Apple Watch viert zijn tiende verjaardag met een dunner ontwerp en een groter scherm. De belangrijkste nieuwe functie is een slaapapneu-tracker die mogelijke slaapstoornissen detecteert.