Culture

Waarom artiesten (bijna) altijd een in-ear set gebruiken

Je hebt het vast weleens gezien: artiesten die oortjes dragen tijdens een optreden. Deze oortjes zijn onderdeel van een in ear systeem. De in-ears hebben meerdere voordelen. In dit artikel leggen wij jou uit welke.

In-ear set
Als artiest is het belangrijk dat je jezelf goed kunt horen. Als je op het podium staat en omringd wordt door instrumenten en gillende fans, kan dat soms best lastig zijn. Daarom staan er vaak speakers op het podium die gericht zijn op de zanger(es). Het afstellen van die speakers is nogal een lastig klusje en moet eigenlijk in elke zaal opnieuw worden gedaan. Bovendien nemen floor-monitoren en alle bijbehorende kabels veel ruimte in beslag, wat een groot nadeel is wanneer je optreedt in een kleine zaal of kroeg.

Tegenwoordig kiezen veel artiesten er daarom voor om een in-ear set te gebruiken. Met zo’n systeem kan ieder bandlid zichzelf horen en het geluid zo afstellen dat het voor hem of haar prettig werkt. Een drummer focust zich op het ritme, terwijl de zanger zijn eigen stem hoort. Voordeel is ook dat je een in-ear set in principe maar één keer hoeft in te stellen.

Oorbescherming
Een in-ear set zorgt er niet alleen voor dat artiesten live beter presteren, het beschermt ook de oren. Als je elke dag op het podium staat en te maken krijgt met blazende speakers, krijg je gegarandeerd gehoorschade. Om een piep in je oor te voorkomen, is het daarom belangrijk je oren te beschermen. Dat kan met speciale oordopjes, maar een in-ear set doet ook al veel.

En nu denk je misschien: maar dan kan een artiest toch gewoon een koptelefoon dragen? Absoluut, maar een koptelefoon valt een stuk meer op en beschermt een stuk minder. Bovendien geeft een in-ear systeem veel meer vrijheid. De oortjes kunnen zo worden gemaakt dat ze precies in je oorschelp passen. Wanneer je dan als artiest wild staat te dansen, weet je zeker dat ze blijven zitten.

Technische problemen
In-ears zorgen er trouwens wel voor dat het omgevingsgeluid om je heen wordt afgesloten. Meestal is dat wel fijn, maar bij een technische fout kan het ook voor ongemakkelijke momenten zorgen. Zo heeft Adele een keer een optreden gegeven waarbij ze het niet doorhad dat ze niet in de zaal te horen was. Vol enthousiasme stond de Britse zangeres op het podium. Pas na het nummer werd haar verteld dat het PA-systeem was uitgevallen.

En ook oortjes kunnen soms uitvallen. Als je op tv een artiest zijn of haar oortjes uit ziet doen, is dat vaak het geval. Maar goed, stiekem is het ook wel charmant als er af en toe iets fout gaat tijdens een optreden, toch?