Steeds meer jongeren zijn spieren aan het kweken in de sportschool. Maar ondanks die populariteit voelt niet iedereen zich op zijn gemak. Dat blijkt uit onderzoek van NOS Stories. 1500 jongeren deden mee, waarvan 900 naar de sportschool gaan. Hiervan zegt ruim de helft zich weleens ongemakkelijk te voelen. Van de 600 jongeren die niet trainen zegt de helft dat ze niet naar de sportschool gaan vanwege dat ongemak. Ze zijn onzeker over hun lichaam, bang om oefeningen verkeerd uit te voeren of bang om bekeken te worden.
Vrouwen melden dat ze regelmatig te maken krijgen met ongewenste opmerkingen en langdurig staren. Soms passen zij daardoor zelfs hun eigen gedrag aan: ze trainen korter, gaan alleen samen met een vriend(in) erbij of ruilen hun strakke sportlegging in voor wijdere kleding.
Sportscholen werken nu aan een centraal meldpunt voor ongewenst gedrag. De brancheorganisatie voor sportscholen (NL Actief) laat weten in overleg te zijn met onder meer sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
“Op lokaal niveau zijn er vertrouwenspersonen, maar we brengen nu ook de mogelijkheden voor een centraal punt in kaart”, aldus Ronald Wouters, directeur van NL Actief. “Er zijn nog geen grote misstanden naar voren gekomen, zoals bijvoorbeeld wel het geval was bij de turnsport. Maar we realiseren ons dat er een meldpunt moet zijn.”
Ook online is de angst voor de sportscholen een populair onderwerp. Op TikTok is de hashtag #gymanxiety trending en al ruim 51 miljoen keer bekeken.