Culture

Zo neemt het loeiharde genre hardtechno de wereld over

3voor12 heeft een documentaire gemaakt over hardtechno. In de tweedelige documentaire De Hardtechno-Explosie neemt muziekjournalist Malou Miedema je mee de dansvloer op. Langs de mega-evenementen van ’s werelds belangrijkste hardtechno-organisator Verknipt en langs dj-ster DIØN. Ze praat met kenners, ravers, artiesten en organisatoren om erachter te komen hoe het genre zo’n explosieve groei kon doormaken. Deel 1 is nu te bekijken. Deel 2 verschijnt op 31 juli.

Zoals gabber en hardcore in de jaren negentig heel Nederland (en vervolgens de wereld) overnamen, en trance in de jaren nul, zo is hardtechno nu bezig aan een enorme opmars. Nederlandse hardtechno-dj’s zijn de nieuwe dance-supersterren die de techno-wereld op z’n kop zetten met een snellere, explosievere sound. En deze zomer dansen dik 40.000 mensen in de Johan Cruijff ArenA op het grootste hardtechno-feest ooit georganiseerd.

De Hardtechno-Explosie is gemaakt door Malou Miedema, Timo Pisart, Nathalie Flores en Dido Sernesky. Malou Miedema is muziekjournalist, podcast-host en nachtcultuurconnaisseur. Timo Pisart maakte eerder documentaires over onder meer Naaz, Pip Blom, S10 en WIES, en is verantwoordelijk voor podcast-hit Blauwe M&M’s over juicy verhalen uit de livesector.