Stuff

Crypto en muziek: een verrassende harmonie

Wat hebben Snoop Dogg, Grimes en de Amerikaanse dj Steve Aoki gemeen? Niet alleen een indrukwekkende carrière in de muziek, maar ook een diepe liefde voor crypto. Snoop noemt zichzelf trots een ‘crypto OG’ en verkoopt digitale kunst via NFT’s alsof het warme broodjes zijn. Grimes haalde miljoenen binnen met haar futuristische kunstwerken, terwijl Steve Aoki zelfs concerttickets in de vorm van NFT’s aanbiedt. Het is duidelijk: de wereld van muziek en cryptocurrency raakt steeds meer met elkaar verweven.

Cryptomunten, waarvan bitcoin de bekendste is, hebben een flinke impact op de samenleving. De munten hebben ook hun intrede gedaan in de muziekwereld. Zo is de bekende Amerikaanse rapper Snoop Dogg een fervent liefhebber van crypto en maakt hij er geen geheim van dat hij regelmatig het crypto nieuws checkt en zelf flink wat digitale munten in zijn bezit heeft. Ook Kanye West is een van de bekendste cryptobezitters. Hij spreekt zichzelf excentriek uit over bitcoin; hij vindt dat het ervoor zorgt dat de mensheid meer vrijheid krijgt door cryptocurrency. Jay-Z tilt crypto zelfs naar een hoger niveau. Samen met tech-ondernemer Jack Dorsey ontwikkelde hij een platform gericht op het gebruik van crypto in Afrika en India. Het doel? Financiële toegang bieden aan mensen in regio’s waar traditionele banken moeilijk bereikbaar zijn. Maar crypto duikt niet alleen op in de portemonnee van muzikanten; het wordt ook een inspiratiebron. De Britse indieband Alt-J zong al eerder over de digitale goudkoorts rond cryptomunten.

Blockchain: de nieuwe beat in de muziekindustrie
Behalve de munten, heeft blockchain ervoor gezorgd dat voor deze artiesten crypto niet alleen een hype is, maar een creatieve speeltuin waar muziek, kunst en technologie samenkomen. Het is bovendien een slimme manier om de controle over hun werk terug te pakken. Voor fans betekent het exclusieve content of een digitale verzameling. Blockchain-technologie zorgt voor transparantie en veiligheid bij het beheren van muziekrechten. Op deze manier hoeft er geen gekibbel meer te zijn over wie recht heeft op royalties, omdat blockchain alles automatisch vastlegt. Blockchain-technologie biedt een transparante en veilige manier om muziekrechten te beheren. Songwriters en producers kunnen precies zien wie wat verdient. En dat zonder dat een tussenpersoon met het grootste stuk van de taart wegloopt.

Slimme technologie voor artiesten
Smart contracts zijn een ander innovatief aspect van blockchain. Dit zijn digitale overeenkomsten die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Om je een voorbeeld te geven: een artiest krijgt direct uitbetaald zodra een nummer bijvoorbeeld een miljoen streams behaalt. Dus geen lange wachttijden en geen ingewikkelde contracten. Dit geeft vooral onafhankelijke artiesten de mogelijkheid om zonder grote platenlabels hun muziek te distribueren én er eerlijk voor betaald te worden. Blockchain zou dus wel eens de remix kunnen zijn die de muziekindustrie nodig heeft. Het biedt een remix van hoe we omgaan met royalties, rechten en inkomsten en dat alles op een transparante en eerlijke manier.

NFT’s: nieuwe merchandise
Als fan kocht je vroeger een t-shirt of poster van je favoriete artiest als herinnering. Tegenwoordig zijn non-fungible tokens (NFT’s) de nieuwe must-haves. De manier om je unieke digitale items aan te schaffen. Denk aan exclusieve muziekstukken, digitale kunstwerken of zelfs een backstage-pass in de vorm van een token. NFT’s zijn dé trend in de muziekindustrie. Kings of Leon waren de eersten die een album als NFT lanceerden. Met zo’n NFT kregen fans niet alleen het album, maar ook extra’s zoals levenslange concerttickets en exclusieve ervaringen. Dit experiment was een succes en laat zien dat NFT’s meer zijn dan een tijdelijke trend. Ze bieden artiesten een nieuwe en unieke manier om hun band met fans te versterken.

De nieuwe manier van betalen
Crypto en NFT’s hebben dus de deur geopend naar alternatieve betaalmethoden in de muziekindustrie en zijn een goede reden om vaker het crypto nieuws te checken. Wellicht betaal je binnenkort je concertkaartje wel met een paar Ethereum-munten of koop je een exclusief nummer in de vorm van een NFT. Dat is natuurlijk een unieke ervaring. Het verandert daarnaast de manier waarop muziek wordt gewaardeerd en verkocht. Daarnaast kunnen NFT’s je als fan het gevoel geven dat je een beetje mede-eigenaar bent van een project. Door in een vroeg stadium te investeren in een NFT van een opkomende artiest, kunnen je profiteren van het succes van deze artiest.

Dus, wie weet: misschien betaal je binnenkort met crypto voor dat nieuwe album of word je mede-eigenaar van de volgende hit. Dat klinkt toch als muziek in de oren?