Onder consumenten is er vaak onduidelijkheid over het aantal calorieën dat een frisdrank bevat. Coca-Cola speelt hierop in met de lancering van Coca-Cola zero sugar. Dit is een variant van Coca-Cola zonder calorieën, gezoet met kunstmatige zoetstoffen. De smaak komt heel dicht bij de originele Coca-Cola smaak, alleen zit er dus geen suiker in.
Wij vroegen ons af waarom Coca-Cola met Coca-Cola zero sugar komt en hoe een suikerloos drankje toch zoet kan smaken. Om antwoord te krijgen op deze vragen vertrokken we onlangs naar het innovatielab van Coca-Cola, gevestigd in Brussel.
Coca-Cola wil in 2020 10% minder calorieën in de markt zetten ten opzichte van 2012. Dat doen ze door onder andere calorievrije en caloriearme drankjes aan te bieden. Met de lancering van Coca-Cola zero sugar wordt weer een een stap richting de toekomst gezet.
De zoete smaak is gecreëerd door een andere combinatie van de gebruikte zoet- en smaakstoffen. “Kijk, deze grote buis gevuld met suiker heeft dezelfde zoete smaakbeleving als dat kleine beetje zoetstof”, legt Jean-Christophe Lombard, directeur van het innovatielab in Brussel, ons uit. “We werken met verschillende zoetstoffen en blijven hierop continue innoveren. Bijvoorbeeld met stevia, een plantje met zoete blaadjes, waar je zoetstof van kan maken. Het heeft alleen wel als nadeel dat het niet exact hetzelfde smaakeffect heeft als suiker. Daarom is de mix van ingrediënten erg belangrijk. We zijn erin geslaagd stevia-extract toe te passen in Coca-Cola life, de groene cola-variant.”
In het lab werkt een team continu aan de verbetering van de tientallen drankjes die onder The Coca-Cola Company vallen. “We willen een goede smaak en zoetheid behouden. Je kunt daarom niet zomaar suiker vervangen door iets anders.” Toch lukt het de fabrikant om steeds meer caloriearme en calorievrije drankjes te maken.
Uiteraard hebben wij ook even een smaaktest gedaan. Onze mening? De suikervrije Coca-Cola zero sugar variant is een perfect alternatief voor frisdranken mét suiker, zonder dat het drankje inlevert op smaak. Sterker nog, veel mensen zullen waarschijnlijk niet eens het verschil proeven.